Växtsmör som växtsmör? Njaa, Inte riktigt..
Mangosmör och Cupuacusmör är två underbara växtsmör som jag älskar och varmt rekomenderar dig med torrhud och/eller eksem. De skiljer sig åt på flera plan men har båda en tjockare konsistensen och skyddar huden fint mot kyla och torr luft.
Nedan följer mina reflektioner kring de två olika smörerna för att du ska kunna välja lättare – om du inte vill göra som jag och använda båda! 🙂
Mangosmör
Ett härligt tjockt smör som ger en sammetslen känsla på huden. Doftar inte något speciellt och passar därför den som är doftkänslig bäst.
Smälter bra på huden och lägger sig som ett skyddande lager. Smältpunkten ligger på 32° C.
Mangosmöret går in i huden bra men stannar även kvar som en tunn hinna. Dock inte kladdig alls utan mer sammetslen. Huden får en fin lyster men ser inte oljig ut. Det ligger kvar där och känns som en skyddande kram.
Detta smör har varit en räddning för mig när eksemet kliat mycket då det för mig dämpat klådan och lugnat. En räddning på natten när jag vaknat av klådan. Lika bra med som utan fukt i detta fall även om huden alltid mår bäst av att få fukt. Jag har alltid en burk Mangosmör ståendes på nattygsbordet.
Ett mycket bra val under höst och vinter då den håller kvar fukten i huden och skyddar mot kylan som ett skönt ytterplagg. För mig ett självklart val i ansikte och på händer innan jag beger mig ut i vintervädret!
Fint att smörja in barn och bebisar med!
Cupuacusmör
En tropisk favorit med härligt mustig doft med i mitt tycke inslag av kakao, lite jord och djup djungel. Svårt att beskriva men för mig och många jag pratat med en behaglig men rätt intensiv doft till att börja med. Ingen syntetisk parfymdoft här inte!
Doften lägger sig efter en stund och jag upplever att den försvinner mer eller mindre helt efter ca 20-30 minuter.
Det här är ett lite lättare smör än Mangosmöret och går in fortare i huden. smältpunkten ligger på 28-32°C. För att det ska försvinna in i huden helt kan man fukta huden med hydrolat eller vatten och smörja på cupuacusmöret. Det tas emot väldigt fint och binder fukten enormt bra. Detta gör att du får ett lite mer mångsidigt smör än mangosmöret då det här inte ligger kvar när det kombineras med fukt. Men utan fukten ligger det kvar på nästan samma sätt som mangosmöret. Återigen utan att vara kladdigt men med fin lyster till huden.
Jag väljer gärna cupuacusmöret under sommarhalvåret när luften inte är lika torr och jag inte behöver lika mycket skydd mot vind och väder. Doften känns för mig somrig och som sagt tropisk och passar bra då!
Cupuacusmöret verkar återuppbyggande på hudbariären och är därför mycket bra för oss med eksem. Att det dessutom håller fukt enormt bra gör det till en räddning för torr hud och är härligt att använda efter dusch/bad året runt.
Även detta smör är fint att använda på barn och bebisar. Men jag flaggar för att doften kanske inte är helt barnvänlig, men det är en gissning från mig.
Sammanfattning
Önskar du ett smör som dämpar klåda, lägger sig som ett skyddande lager och inte doftar något speciellt? Välj Mangosmöret!
Vill du ha ett smör som håller fukt enormt bra, är mer aktivt återuppbyggande för hudbarriären och gillar en mustig härligt doft? Välj Cupuacusmöret då!