Guide till att använda Ansiktsolja

Att börja med oljebaserad ekologisk hudvård är ett fantastiskt beslut oavsett om din hud är torr, normal, fet eller blandad. Det beror på att oljebaserad hudvård stöttar din hud, låter den balansera sig och därmed låter den bli sitt bästa jag!

Men hur gör man rent praktiskt för att smörja in ansiktet? Här finns en guide samt grundinformation till oljebaserad ekologisk hudvård.

Fukt och fett är A och O för huden. Tillsammans ger de återfuktning på precis samma sätt som konventionella krämer och lotions men med fördelen att du här slipper de extra ämnen som behövs för att hålla ihop krämen och hålla den fräsch. Inom oljebaserad ekologisk behövs inga konserveringsmedel eller emulgeringsmedel alltså!

Vad är då fukt i det här fallet?

Vatten, aloe vera eller hydrolat är det jag syftar på som fukt och jag förespråkar just hydrolater. Hydrolater är rena örtvatten som har ett lägre pH som passar huden bättre än vad vatten gör. De har även många fantastiska terapeutiska effekter på huden och sinnet vilket gör dem till en upplevelse att använda. För visst är det viktigt att hudvård är en upplevelse och inte bara ett måste. Läs mer i artikeln: Hydrolat – ett terapeutiskt ansiktsvatten.

hydrolat

Vad är då fett?

Fett syftar ju självklart på olja i detta fall och vilken olja du ska välja är beroende på vad du har för önskemål och behov. Alla oljor har olika fettsyrasammansättningar, vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen. Hur oljorna känns är beroende på dessa sammansättningar och ger också olika effekt på huden.

Mitt förslag är att välja ett par till tre oljor som kombineras för att ge en bra “bredd” på egenskaperna. De olika oljorna kompletterar varandra och kan göra att de lättare tas upp av huden. Välj en lättare olja som vårdar på djupet så som blåbärsfröolja eller broccolifröolja. Denna lätta olja kan även ses som ett serum som boostar huden på djupet. Komplettera med en olja som är lite “mer” så som en Jojobaolja, Aprikoskärnolja eller Sesamolja som alla vårdar men samtidigt ger mer skydd. På vintern eller när man är väldigt torr kan det vara skönt att även massera in ett växtsmör så som Mangosmör eller Cupuacusmör som sista steg.

Gör så här för att smörja in ansiktet:

Börja med att spreja hydrolat i din kupade hand och tillför sedan 2 till 3 droppar olja.
Stryk händerna mot varandra för att blanda och stryk sen ut det i ansiktet.
Massera in med mjuka men fasta rörelser som känns bra för dig.
Ge dig själv lite extra kärlek nu genom massagen och njut av doften samt känslan.

Krångligt med oljor i flera flaskor? Gör en egen blandning av dina oljor i en annan flaska och skaka om den för att blanda.
Vips så har du en egengjord ansiktsolja skapad av dig för dig!
Author
Johanna K Rudholm
Grundare av NaturligtEksemfri med mål att hjälpa andra behandla eksem på ett naturligt och effektivt sätt som boostar och bygger upp huden.

Lämna en kommentar