Soleksem

Soleksem, även känt som polymorft ljusutslag (PMLE), är ett hudtillstånd som drabbar vissa människor när de utsätts för solens strålar. Det är en form av eksem som uppstår som en reaktion på solljus, särskilt när huden exponeras för sol efter en period utan solexponering.

man snorkeling under water

Symptom

  1. Utseende: Soleksem yttrar sig vanligtvis som små, röda utslag eller kliande prickar på huden. Utslagen kan vara små eller större och kan bildas i kluster.
  2. Klåda: En av de vanligaste symtomen på soleksem är klåda. De drabbade områdena kan bli irriterade och orsaka obehag i större eller mindre mängd.
  3. Förekomstområde: Soleksem förekommer vanligtvis på hudområden som ofta är exponerade för solen, som ansikte, nacke, armar och ben.
  4. Fördröjd reaktion: Ett karakteristiskt drag hos soleksem är den fördröjda reaktionen. Utslagen kan uppstå timmar eller till och med dagar efter exponering för solen.
  5. Säsongsbundenhet: Soleksem är ofta mer vanligt förekommande under våren och tidig sommar när huden inte har vant sig vid solen efter vintermånaderna. Även under solsemestrar är det vanligt att drabbas då det blir som en chock för huden att byta klimat och den ökade mängd solexponering som är vanlig i dessa fall.
  6. Återkommande utslag: Personer som lider av soleksem kan uppleva återkommande utslag varje gång de utsätts för solljus.
  7. Mild till måttlig irritation: Soleksem orsakar vanligtvis mild till måttlig hudirritation. I allvarliga fall kan det dock leda till svårare utslag och blåsbildning.
  8. Förvärrande faktorer: Vissa faktorer kan förvärra soleksem, inklusive starkt solljus, höga temperaturer och användning av vissa mediciner eller hudvård.
  9. Förebyggande åtgärder: Genom att gradvis öka hudens exponering för solen i början av våren kan hjälpa huden att anpassa sig och därmed helt klara sig ifrån soleksem. Att skydda huden med solskydd, kläder och hattar samt att befinna sig i skugga kan hjälpa till att förhindra soleksem.

Förebyggande och behandling

Betakaroten – Morötter ger en bra grund till hudens naturliga solskydd

Ett naturligt och bra sätt att förebygga soleksem är att öka mängden karotenoider i kosten och på så sätt ge kroppen möjlighet att omvandla detta till A-vitamin. Karotenoider utgör de pigmentämnen som ger frukt och grönsaker deras färgrika röda, orangea, gula och gröna utseende. Det finns omkring 600 varianter av karotenoider, inklusive alfa-, gamma- och betakaroten. Av dessa fungerar endast ungefär 50 som föregångare till A-vitamin. Betakaroten är den form som flest känner till och då ofta i samband med att det finns i bland annat morötter. Betakaroten är också den karotenoid som bäst omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är inte bara bra för att förbereda huden på solexponering, det är även viktigt för enormt många olika funktioner i kroppen.

För att förebygga soleksem:

  1. Börja öka intaget av morötter några veckor i förväg innan vår/försommar eller solsemester.
  2. Överväg betakarotenkapslar från hälsokostbutiker om du föredrar det.
  3. Börja vänja huden vid solen långsamt och vistas mycket i skuggan samt använd täckande kläder, hatt och bra solskydd.
  4. En trevlig bonus är att betakaroten kan ge en något brunare/djupare hudton när du solar.

Lindra soleksem

Om du redan drabbats av soleksem kan du lindra symtomen med kylande kompresser med kallt vatten eller te på pepparmynta eller annan mynta. Även Aloe Vera kan ha fantastiskt bra effekt och lugna samt dämpa klådan. Ett annat bra alternativ är potatismjöl, som lindrar den brännande känslan av soleksem.

Förutom det är det främst att undvika att exponera huden för solen tills soleksemet lagt sig och efter det långsamt introducera huden för solen igen. Täckande kläder och skugga är din bästa vän vid soleksem.

Graviditet och soleksem

Under graviditeten sker hormonförändringar i kroppen, och det kan påverka hudens egenskaper. Om du tidigare haft soleksem, finns det en risk att besvären kan förvärras under graviditeten. Vissa upplever dock att besvären minskar.

Det är inte ovanligt att vissa personer upplever att de får soleksem för första gången i livet när de är gravida. Benägenheten att reagera på solljus kan sedan gå över hos vissa, medan överkänsligheten kan kvarstå även efter födseln, ibland till och med livet ut. Men genom att vänja huden i lugn och ro kan som sagt toleransen öka och besvären av soleksem minska.

Vad är soleksem?

Soleksem är en hudreaktion som artar sig som eksem, som kan uppstå när huden exponeras för sol.

Vilka symptom har soleksem?

Mild till kraftig klåda, röda utslag eller kliande prickar på huden. Utslagen kan vara små eller större och kan bildas i kluster.

Kan soleksem förebyggas?

Ja, Soleksem kan förebyggas genom att öka intaget av betakaroten samt att låta huden långsamt vänja sig vid solexponering.

Hur kan soleksem lindras?

Undvik solexponering helt, använd täckande kläder och håll dig i skuggan. Kyl området med svala kompresser. Återfukta ofta.

Author
Johanna K Rudholm
Grundare av NaturligtEksemfri med mål att hjälpa andra behandla eksem på ett naturligt och effektivt sätt som boostar och bygger upp huden.

Lämna en kommentar