Det fina sambandet mellan huden, dess pH och bakterier.

Hudens främsta uppgift är att skydda oss och våra inre organ mot yttre faktorer. Den är som en stor sköld som omsluter oss och skyddar från väder och vind samt håller mikroorganismer och kemikalier ifrån oss. 

Men för att den ska kunna skydda oss på ett optimalt sätt behöver vi ta hand om huden och ge bästa förutsättningar. Huden är så smart i sig så i mitt tycke är det bäst att låta den sköta sig själv och gå tillbaka till grunden- Back to Basics. 

En frisk hud har ett genomsnittligt pH-värde på 4,5-5, svagt sur med andra ord. Det som är så fiffigt är att denna sura miljö som finns på huden är att det är en ogynnsam miljö för sånt vi inte vill ha på huden. Det vill säga mikroorganismer såsom patogena bakterier och virus. Så därför är det viktigt att upprätthålla det låga pH-värdet genom att inte använda produkter som rubbar det för mycket 

Huden precis som resten av kroppen strävar alltid efter att läka sig själv men vi kan göra det lättare eller svårare för den att lyckas. 

På det yttersta lagret av huden finns den naturliga skyddsbarriären om kallas för fettsyramanteln. Denna syramantel består bland annat av talg, hudens egen återfuktare, fuktbindandeämnen såsom bla hyaluronsyra och pH-balanserande mjölksyra. Huden har även enormt många bakterier som lever i symbios med oss. Symbios innebär att det sker ett fördelaktigt utbyte och i detta fall får vi ett skydd från bakterierna som i sin tur får föda från huden.

Det fungerar så att vi har ca 10 gånger fler bakterier på huden än vi har humana celler. Dessa bakterier skyddar oss från patogena bakterier på främst två olika sätt. För det första genom att ta upp platsen och konkurrera om den så att de dumma bakterierna inte får fritt fram på platsen. Och för det andra genom att konkurrera om näringen på huden och om patogena bakterier trots allt skulle få en plats får de iallafall inte full tillgång till näringen. 

Bakterierna är alltså viktiga för oss och ska finnas där. Det kan vara lite svårt att ta till sig då vi från barnsben lärt oss att bakterier är negativa och rent ut farliga. Men så är det alltså inte- så länge rätt bakterier är på rätt plats. De ”snälla” bakterierna kan alltså bli farliga om de hamnar på fel plats men så länge de är där de ska är de bara positiva och gynnar oss. 

För att nu binda ihop pH-värdet med bakterierna på huden så gynnas alltså de bra bakterierna av det lite sura pH-värdet som vi i vår tur behöver för att vara bra skyddade och hålla oss friska. 

Så hur gör vi då för att behålla 4,5-5 i pH när vi lägger till att vatten har ett neutralt pH på 7 som alltså direkt gör vår hud mer basisk när vi kommer i kontakt med vatten? Och så lägger vi på informationen att tvål och andra tvättprodukter oftast har ett mycket mer basiskt pH som 8-12. Det är alltså inte så konstigt att hudens värde rubbas och vi därmed ofta känner oss lite torra efter ett bad eller dusch. Och att huden därmed blir mer genomtränglig och mottaglig för yttre faktorer.

  • Hur kan vi då göra för att stötta huden i att behålla sitt pH? 

Genom att använda snällare produkter att tvätta med och att stötta upp med produkter som har ett surare pH. Ansiktsvatten eller hydrolater är perfekta för detta ändamål. Även att gå över till att använda oljor för att tvätta huden är strålande då oljan inte påverkar hudens pH alls.

Author
Johanna K Rudholm
Grundare av NaturligtEksemfri med mål att hjälpa andra behandla eksem på ett naturligt och effektivt sätt som boostar och bygger upp huden.

Lämna en kommentar