Eksem – Vad är det egentligen?

Eksem finns i många olika varianter men det gemensamma är att det är inflammerad hud som är irriterad, kliar och allt som oftast visar sig som röda utslag. Vad som orsakar eksem är ofta svårt att sätta fingret på när det inte är en självklar allergi så som vid fallet av vissa kontakteksem. Till exempel kan plasthandskar eller olika hårprodukter så som hårsprej vara triggande för kontakteksem. Då finns en logisk lösning i att undvika dessa triggers för att få bukt med eksemet.

I andra fall är det ofta svårare att hitta orsaken till eksemet. Inom alternativmedicinen sägs det ofta att eksem är en allergisk reaktion men primärvården håller inte alltid med om detta. När det gäller atopiskt eksem har det visat sig att personer som lider av detta har en medfödd rubbning i sin hudbarriär. Huden är tunnare och inte lika motståndskraftig som en normal/frisk hud. Vissa proteiner som ska finnas i hudens omgivande fettsyramantel saknas eller finns i mindre mängd än normalt. Denna tunnhet och avsaknad av skydd som proteinerna ger gör att huden hos en atopiker är känsligare och har svårare att behålla fukt.

För mig låter det mest logiska att det ofta är en kombination av känsligare, tunnare hud och en överkänslighet mot något. Denna överkänslighet kan vara mot väldigt olika triggers men för att ge några exempel kan det röra sig om nickel, mögel, rött färgämne i tomater eller andra röda grönsaker, mjölk, starka tvättämnen, parfym eller bara torr luft. Som ni ser är vissa av dessa svåra att göra allergitester på och därmed får man själv testa sig fram genom uteslutningsmetoden och avgöra själv.

Torr hud är alltid förstadiet till eksem.

Citatet ovan hörde jag för länge sedan och det slog an en sträng i mig då precis som nu. Om det är så att torr hud alltid är i riskzonen för att få eksem då är det ju lätt att dra kopplingen att vi måste få bukt med torrheten! Och när huden saknar vissa proteiner och därmed har svårare att behålla fukt samtidigt som huden är potentiellt överkänslig mot en hel del saker är det för mig självklart att hålla det så enkelt och okomplicerat som möjligt.

Välkommen till Naturlig och ekologisk hudvård! Den renaste av hudvård med så få ingredienser som möjligt!

Author
Johanna K Rudholm
Grundare av NaturligtEksemfri med mål att hjälpa andra behandla eksem på ett naturligt och effektivt sätt som boostar och bygger upp huden.

Lämna en kommentar