“Nollbehandling” av TSW

Huden kan ibland få nog och få en produktutmattning. Detta visa sig genom att huden reagerar på allting även om det är något du förut har kunnat använda och varit bra. NÄR huden får "nog" vet man inte men så som jag ser det är mer en fråga om när och inte om vid användning av produkter som har en lite tveksam innehållsförteckning med olika kemikalier och tillsatsämnen som inte är naturliga. 

TSW / Topical Steroid Withdrawal är en allvarlig reaktion i huden som kan uppkomma av att sluta använda kortison för hastigt efter långvarig användning. Läs gärna mer om vad forskare och hudläkare säger om fenomenet i min artikel HÄR.

Min bild av TSW är att det här är en typ av produktutmattning och att huden får “nog”. Som ekologisk hudvårdsterapeut ser jag till huden och vad den försöker säga oss. Att använda kortisonpreparat under lång tid har flera tråkiga biverkningar varav en är att huden förtunnas och det är för mig då självklart att den blir än mer känslig. Att huden sen reagerar genom att bli värre än någonsin så som det blir vid TSW är inte så konstigt i mitt tycke.

Kanske kan vi göra en liten jämförelse med hur huden kan reagera på långvarig användning av lypsyl/läppbalsam som är baserat på mineraloljor. Det är väldigt vanligt att känna att läpparna blir beroende av detta läppbalsam efter långvarig användning och blir torra, nariga och kanske spruckna utan det. Och Ja det är faktiskt så att huden blir beroende av denna produkt. Mineralolja i sig är inte farligt för huden men den smörjer så “bra” så huden blir lat och slutar producera sitt eget sebum för att hålla huden återfuktad, lagom fet och smidig. Det är därför som huden blir så torr vid uppehåll/ avvänjning. Det behövs lite tid för att huden ska komma igång igen själv och kicka igång sin sebumproduktion.

Jag tänker att när huden fått stödet av kortison under väldigt lång tid blir det en enorm chock att dra bort detta och den antiinflammatoriska effekten. Det behövs då tid och tålamod för att låta huden och kroppen att vänja sig vid att själv ta hand om inflammationen i huden. Och detta är ofta inte roligt men nödvändigt. Ofta blir det även så att huden inte reagerar på samma sätt som tidigare med kortison och att uppleva att eksemet är värre än någonsin men att inte kunna ta till det som förut har fungerat är en väldigt stressande, nedbrytande och jobbig upplevelse.

Vad gör man då är det många som frågar sig.

Jag hjälper dig gärna att hitta din väg från TSW under en hudvårdskonsultation där vi pratar om just Din hud och dess reaktion. Naturligt Eksemfri förespråkar en naturlig behandling av ditt eksem där syftet är att gå till grunden med varför du har eksem. Genom ett holistiskt synsätt letar jag tillsammans med dig efter grundproblemet för att hjälpa till just där och inte bara behandla symptomen.

Behandling av TSW på ekologisk väg

Min åsikt är att huden behöver stöd, tålamod, kärlek och TID. Vid en produktutmattning reagerar huden som sagt ofta på mer eller mindre på allt som tillförs och därför behöver vi välja de absolut snällaste produkterna som finns för att minska alla former av reaktion och låta huden vila.

Jag förespråkar i detta fall så kallad Nollbehandling vilket innebär att mer eller mindre ta bort alla produkter. Att bara använda en eller två vegetabiliska oljor räcker långt och kan ge din hud just den paus den så välbehövligt längtar efter.

En olja kan användas till så mycket. Den kan vara din rengöringsprodukt för att ta bort orenheter och eventuellt smink(även om jag avråder dig från att använda makeup vid TSW- om du inte kan vara utan det råder jag dig att välja ett väldigt rent mineralsmink som ger din hud skydd utan att irritera. Detta kommer förhoppningsvis upp i webbshoppen i vår!). Olja återfuktar tillsammans med fukt från hydrolat effektivt och låter din hud återhämta sig.

Vilka oljor som är aktuella att använda i en Nollbehanding skiljer sig åt mellan olika personer men jag kan här gärna nämna ett par som hjälper generellt huden att läka utan att skapa reaktioner.

Produkter för Nollbehandling

Få helhetsförståelse om din hud – Boka konsultation

Med en konsultation går vi igenom alla delar som påverkar ditt eksem, hittar problem-områden och du får konkreta råd och rekommendationer.

Author
Johanna K Rudholm
Grundare av NaturligtEksemfri med mål att hjälpa andra behandla eksem på ett naturligt och effektivt sätt som boostar och bygger upp huden.

Lämna en kommentar